Hui, la paraula ‘celebració’ ha sigut la protagonista de la nostra jornada ja que l’hem dedicat a celebrar la festa del col·legi. Una festa en la qual hem participat tots, des dels alumnes més xicotets d’Infantil fins als més majors de Batxillerat, així com el professorat de tots les etapes educatives.
El matí ha començat dedicant un temps en cada classe a recordar la història del col·legi, posant l’accent principalment en la figura del fundador, Don José Lluch. A més a més, tots i cadascun dels xics i xiques han decorat un cor amb el lema del nostre centre: “l’important és estimar”. També ha tingut un lloc destacat el lema del curs 2015-2016: ‘Obri’t a la misericòrdia’, que ha sigut confeccionat i decorat pels propis xavals i que ha presidit l’oració conjunta que s’ha dut a terme en el pati. Representants de cada curs han participat activament en la cerimònia en la qual no ha faltat l’acompanyament de la música del cor.
Posteriorment, al llarg del matí, els xiquets i les xiquetes d’Infantil i Primaria han gaudit d’un gran nombre d’activitats i jocs tradicionals acompanyats pels alumnes de Batxillerat, amb els quals han conviscut amb alegria.
Finalment, i per a acabar el dia d’una forma divertida, tots ens hem donat cita en el pati cobert on ha tingut lloc la primera edició de “La Veu”. Per classes han anat interpretant la cançó que havien preparat i han demostrat al públic les grans dotes interpretatives i artístiques de tots els nostres estudiants de Secundària. Sens dubte, el millor final per a aquest dia festiu i de celebració.
Història del centre:
Des de l’any 2010, el nostre centre rep el nom del seu fundador, Don José Lluch. Un rector que va nàixer en la localitat valenciana de l’Olleria al novembre de 1928. Després d’ingressar en el seminari a l’octubre de 1942 i ordenar-se com a sacerdot va ser destinat a un barri humil del Cabanyal, fins que anys més tard, i després de passar per la parròquia d’Altea, va arribar al nostre poble. Aleshores, Alboraia no comptava amb suficients places escolars, per aquest motiu, D. José va pensar en la idea de construir un col·legi per a xiquets i joves del poble i dels voltants. I amb l’ajuda d’uns pocs, al principi, va començar un projecte que aniria prenent forma a poc a poc.
Les primeres classes van començar a impartir-se en el pis superior de la casa del Comte de Zanoguera. També es va crear una classe de parvuls en els baixos de la casa Abadia, fins que a l’octubre de 1962 el somni de formar un centre educatiu com el qual hui tenim va començar a fer-se realitat, rebent el nom de “Patronat Parroquial d’Educació i Cultura Pío XII”. Un somni que es va materialitzar gràcies a D. José i als veïns d’Alboraia que amb gran esforç van aconseguir tot tipus d’ajudes que van permetre la construcció del col·legi. Els primers anys van ser durs, ja que la inversió econòmica era molt gran, però la implicació, el compromís i el treball dels alboraiers van donar els seus fruits. Anys més tard, i malgrat la labor tan important que va dur a terme D. José en el nostre poble, i amb el seu somni encara a mitjà construir, va ser traslladat a la parròquia de Burjassot. Però el seu esperit emprenedor, les seues ganes d’ajudar als més necessitats i el seu compromís amb l’educació van aconseguir construir un altre col·legi com el nostre, el Juan XIII de Burjassot. Però la història no acaba ací, després de la seua marxa el nostre poble va continuar rebent sacerdots, així com altres persones que van col·laborar i col·laboren hui perquè l’actual “Col·legi Parroquial Don José Lluch” vaja sempre endavant, millorant cada dia que passa i seguint la seua labor social basada en la formació d’alumnes, no solament en l’àmbit acadèmic sinó també en el personal.
D. José Lluch Vidal va morir el 30 de març de 1975 a Sofia (Bulgària). Les despeses de l’enterrament i trasllat van ser pagats pel centre, i tot el poble el va acompanyar fins al cementeri d’Alboraia, on hui descansa en pau.